08.11.2017 Blogginlägg Inga kommentarer

Klimatpositiva valsegrar i USA

Tisdagens val av nya guvernörer i delstaterna Virginia och New Jersey plus ett fyllnadsval i delstaten Washington innebär viktiga framsteg för klimatarbetet i USA.

Demokraternas vinst i guvernörsvalet i New Jersey leder med stor sannolikhet till att delstaten åter kliver in i utsläppshandelssystemet Regional Greenhouse Gas Initiative, RGGI, där för närvarande nio delstater i USAs nordöstra hörn, bl.a. New York och Massachussets, ingår.

Phil Murphy, demokrat som ersätter den för några år sedan mycket populäre republikanen Chris Christie, har lovat att New Jersey åter ska kliva in i RGGI, men denna ståndpunkt delades faktiskt även av hans republikanske motståndare i valet, Kim Guadogno.

Systemet omfattar enbart kraftsektorn, men liknar i övrigt det europeiska utsläppshandelssystemet. Tilldelningen av utsläppsrätter, dvs. det totala utrymmet för koldioxidutsläpp från kraftsektorn i delstaterna, minskar årligen med 2,5 procent, vilket är lite högre ”krympningstakt” än inom EU-systemet (som dock även omfattar tung industri och flyg).

Långsiktigt mera betydelsefullt var förmodligen den demokratiska segern i Virginia. Den sittande guvernören, demokraten Terry McAuliffe, har i flera år arbetat för att delstaten ska införa något sorts marknadsreglering av utsläppen och även fört diskussioner om att ansluta Virginia till RGGI. Gårdagens segrare, Ralph Northam, har lovat fullfölj McAuliffes politik, vilket hans republikanska motståndare, Ed Gillespie, tvärtom lovade att avbryta. Avgörande är om demokraterna även lyckas få majoritet i delstatsparlamentet, ”House of delegates”. Efter den första sammanräkningen hade demokraterna erövrat 48 av 100 platser, republikanerna 47. Hur det blir avgörs av var de återstående fem mandaten hamnar. Utan egen majoritet krymper svängrummet för Northam.

En ytterligare framgång för klimatpolitiken kom i delstaten Washington, där demokraterna vann ett fyllnadsval till delstatens senat. Utgången innebär att republikanernas knivtunna majoritet med en röst nu svänger över till demokraternas fördel. Detta öppnar en möjlighet för den demokratiske guvernören Jay Inslee, att genomföra sin klimatpolitik, i vilken ingår någon form av utsläppshandel, sannolikt genom att Washington ansluter till det system i vilka redan ingår Kalifornien samt de kanadensiska provinserna Quebec och Ontario.

Den europeiska klimatpolitiken tog i skymundan ett sorts nytt steg i förra veckan. Då det blev klart att Luxemburg, för att klara sitt åtagande i ansvarsfördelningsbeslutet, ESD (som fram till 2020 tilldelar varje medlemsstat ett visst utsläppsutrymme utanför utsläppshandeln), har köpt en del av Litauens ESD-utrymme, som detta land räknar med att inte behöva utnyttja för att klara sitt åtagande. Det är första gången en sådan uppgörelse slutits.

Ett viktigt skäl till att Luxemburg missar sitt åtagande är så kallad dieselturism. Luxemburg har sedan länge påtagligt lägre drivmedelsskatter än sina grannländer. Det leder till att åkerier i internationell trafik systematiskt låter sina fordon svänga in i Luxemburg och fylla sina tankar där för att sänka drivmedelskostnaderna. För Luxemburg innebär detta lättförtjänta skatteintäkter, men eftersom utsläppen från drivmedel bokförs på det land där drivmedlet sålts, inte där utsläppen ägt rum, blåser dieselturismen upp de luxemburgska utsläppen. Nu snyggar landet till sin utsläppsstatistik, så att den uppfyller ESD-kraven, genom att köpa utsläppsutrymme av Litauen.

Här kan du lämna en kommentar:

Lämna en kommentar