27.06.2022 Blogginlägg 4 kommentarer

Kommer reduktionsplikten att överleva regeringens omläggning av klimatpolitiken?

Den svenska reduktionsplikten innebär att drivmedelsbolagen måste blanda in allt mera förnybart i all bensin och diesel. Systemet gör att soppan i Sverige är någon krona dyrare litern här än i andra länder. Det kan nog de flesta acceptera – så länge det leder till lägre klimatpåverkan.
Men nu tänker regeringen lägga om politiken. Reduktionsplikten – och andra åtgärder för lägre utsläpp från trafiken, jordbruket m m – kommer inte längre att ge något bidrag till klimatarbetet. Syftet ska hädanefter vara att möjliggöra fortsatt höga virkesuttag ur de svenska skogarna. Det har med EUs klimatlagstiftning att göra.
Kommer reduktionsplikten att överleva det lappkastet? frågar jag på Dagens Arena.

4 Svar to “Kommer reduktionsplikten att överleva regeringens omläggning av klimatpolitiken?”

  1. Magnus Nilsson skriver:

    Hej Mikael, Lars och Per!
    Mikael: Jo, rensat för skatter är drivmedelspriserna högre i Sverige än i grannländerna.
    Lars: Om de avfall du nämner förbränns i en bilmotor eller med hjälp av svampar och bakterier påverkar inte storleken på de utsläpp av koldioxid detta orsakar.
    Per: Jag hade samma uppfattning som du, att biodrivmedlen som reduktionsplikten tvingar in, i mycket består av klimatmässigt förfärliga saker, palmolja m m. Det gäller nog fortfarande för de biodrivmedel som säljs skattefritt i koncentrerad form (HVO 100, E85 etc), men reduktionsplikten är ju konstruerad så att den gynnar biodrivmedel med låga livscykelutsläpp. Konsekvensen framgår av Energimyndighetens rapport ”Drivmedel 2020”. På sid 27 och 28 finns diagram som visar varifrån råvaran till den HVO som helt dominerar reduktionspliktssystemet kommer. 75-80 procent av energin i HVOn 2020 baserades på slakteriavfall eller råtallolja. Palmoljebaserad HVO har sannolikt helt enkelt för dåliga livscykelvärden för att den ska vara intressant att blanda in under reduktionsplikten. De delar av diagrammet som anger palmolja och PFAD handlar således gissningsvis om HVO som sålts utanför reduktionsplikten, som HVO.
    https://energimyndigheten.a-w2m.se/Home.mvc?ResourceId=203063

  2. Per Kågeson skriver:

    Magnus, du beskriver reduktionsplikten som mycket lyckad, men det har till uppemot 90 % uppfyllts genom import av biodrivmedel och biosubstrat, bl,a. palmolja och PFAD.

    mvh
    Per

  3. Lars Almström skriver:

    Mycket bra att du sprider detta!

    Men de biobränslen som kommer från skog, slakteriavfall eller palmolja bör inte beskrivas som utsläppsminskande. Tvärtom! De ökar koldioxidutsläppen.

  4. Mikael skriver:

    Någon krona dyrare är inte sant och vore det sant så varför får inte konsumenten välja på med reduktionsplikt och utan reduktionsplikten eftersom det inte kostar mer än någon kr mer

Lämna en kommentar


Warning: Use of undefined constant kriesi_pagination - assumed 'kriesi_pagination' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/nilssonproduktion.se/public_html/wp-content/themes/cubit/single.php on line 43

Upptäck mer från Magnus Nilsson Produktion

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa