22.08.2018 Blogginlägg 2 kommentarer

Min ESO-rapport om skogen lanseras 13 september

Jag kallar ju min blogg ”Klimat- och naturvårdsbloggen”, och ni som följer den undrar rimligen varför jag nästan bara skriver om klimatet och så lite om naturvård.

Skälet är att jag för drygt ett år sedan fick i uppdrag av ESO, finansdepartementets Expertgrupp för Studier i Offentlig ekonomi, att skriva en rapport om vad som krävs för att man ska nå miljökvalitetsmålet ”Levande skogar” – ett av de 16 långsiktigt nationella miljömål riksdagen har ställt sig bakom – på ett kostnadseffektivt sätt. (ESO fungerar (åtminstone just nu) som en sorts tankesmedja, som tar fram rapporter om olika spännande samhällsfrågor ur ett ekonomiskt perspektiv.)

Eftersom frågan om skogens miljömål rör upp så starka känslor bestämde jag mig för att medan arbetet pågick ligga lågt med egna tankar.

Men nu kan munkavlen snart tas av!

Torsdagen den 13 september kommer min rapport att offentliggöras vid ett seminarium på Rosenbad. ESO-sekretariatet har bjudit in en väldigt stor och väldigt ”tung” panel, vars invändningar och kritik jag redan bävar inför.

Vill du anmäla deltagande går det bra att gå in här.

Min högtflygande ambition med rapporten är att den ska kunna fungera som utgångspunkt för en ny debatt kring miljömålet i skogen. Bryta upp lite gamla låsningar, öppna lite nya perspektiv.

Rimligen borde alla parter kunna vara överens om att det är en fördel om miljömålet nås till så låg samhällsekonomisk kostnad som möjligt. Jag kan avslöja att min slutsats om detta är optimistisk.

2 Svar to “Min ESO-rapport om skogen lanseras 13 september”

 1. Mats Hagner skriver:

  John Hedberg
  Jag har läst Din patentansökan och jag finner att Du och jag är inne på samma spår.
  Jag är en gammal professor, 84 år, som studerat luftburen avverkningsteknik i många år, runt hela världen. Om Du tittar i min lärobok som Du finner på angiven webbplats, så hittar Du även ritningar på det system som jag hoppas förverkliga.
  Själv har jag pilotat ett luftskepp över USA, och studerat skogsavverkning med heliumfylld ballong över British Columbia. Slå mig en signal, tidigast på fredag 21/9. -Tel 070-642 2244

 2. John Hedberg skriver:

  Hej. Har fått patent på metod för skogsavverkning från luften.
  Vilket skulle spara miljön på flera sätt – ingen påverkan av mark med tunga maskiner … skördare, skotare etc. … minskade utsläpp av avgaser … avverkning där inga fordon kan nå fram etc…. arbetar med en uppföljning av patentet som kan vara en övergångsform från nuvarande avverkningsmetoder. Mvh John Hedberg

Lämna en kommentar