10.12.2021 Blogginlägg Inga kommentarer

Virkesköpare kritiserar att Skogsstyrelsen lagt ned nyckelbiotopsinventeringen

För att kunna föra in virke från ocertifierade skogar i FSC-systemet i form av FSC Mix (kolla mjölkpaketet!) finns ett parallellt kontrollsystem – Controlled Wood, (CW – kallas numera Kontrollerat Virke). Dess viktigaste funktion är att förhindra att virke från nyckelbiotoper kommer in i FSC-systemet. Det är Controlled Wood-systemet som ligger bakom konflikten om nyckelbiotoperna.
Under slutet av våren intervjuade jag ett antal CW-certifierade virkesköpare, certifierare och några andra aktörer om hur de säkrar att systemet fungerar, vilka brister de ser, vad som kan göras för att systemet ska fungera bättre etc.
Resultatet av mina vedermödor finns nu i en rapport utgiven av FSC ”Koll på virket?” som kan laddas ned från deras hemsida.
Ett intressant utfall var att många av de virkesköpare jag intervjuade – stora som små – var väldigt kritiska mot att Skogsstyrelsen lagt ned nyckelbiotopsinventeringen. Beslutet gör det svårare för virkesköparna att tillämpa systemet.
Det handlar om miljövärden, men också om mycket stora pengar. Om virkesköparna inte följer Controlled Wood-systemet kan de inte sälja virket vidare till de stora skogsbolagen.
Tisdag 21 december 14-15 presenterar jag rapporten vid ett webinarium.
Här kan rapporten laddas ned, och här kan man också anmäla sig till webinariet.

Här kan du lämna en kommentar:

Lämna en kommentar


Warning: Use of undefined constant kriesi_pagination - assumed 'kriesi_pagination' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/nilssonproduktion.se/public_html/wp-content/themes/cubit/single.php on line 43